23948sdkhjf

Mejerier satsar på PP-flaskor

Inom det närmaste halvåret kommer sannolikt två mejerier i Europa att satsa på förpackningar av sprutsträckformblåst polypropen. Det framkom vid en presskonferens hos Milliken under förpackningsmässan interpack. Enligt Milliken är detta ett genombrott för sprutsträckformblåsta polypropenflaskor.
Tekniken att tillverka flaskor av PP på samma sätt som PET-flaskor, d v s genom sprutsträckformblåsning, är inte ny, men hittills har sådana flaskor haft dålig transparens och finish och produktionshastigheten har varit låg. I ett samarbete mellan additivtillverkaren Milliken, råvarutillverkaren Borealis och maskintillverkaren Sidel har nu en teknik utvecklats, som gör att PP-flaskorna ligger nära flaskorna av PET, dock utan deras barriäregenskaper.
Den första PP-flaskan av den här typen kom ut på marknaden i höstas i Brasilien för apelsinjuice. Den flaskan tillverkas med hjälp av Millikens additiv och i en Sidel-maskin men av polypropen från brasilianska Braskem.
Redan om några månader är det sannolikt dags för nästa sprutsträckformblåsta PP-flaska att nå marknaden. Den här gången är det ett mejeri i Europa, som satsar på PP-flaskan för mjölk- och yoghurtdrycker. Sannolikt sker lanseringen i månadsskiftet juni-juli.
Förutom den nya formnings- och materialtekniken har även en ny sterilförpackningsprocess utvecklats för den här applikationen.
Lite senare under året räknar Milliken med att även ett annat mejeri i Europa kommer att satsa på PP-flaskan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08