23948sdkhjf

Gamla ägg i förpackningarna

Mer än vart fjärde ägg, som säljs i butik, är för gammalt. Det visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort.
Tidningen har testat äggens färskhet i nio olika äggförpackningar. Sämst var ICA:s Må bra ägg (pris 2,65 per ägg) och Lidls Äggda (1,16/ägg).
Bäst var Coops Änglamarks-ägg från utehöns, som äter ekologiskt foder (2,53/ägg) och Björkviks ägg från frigående höns inomhus (2,08/ägg).
I undersökningen har man använts sig av det som kallas Haughs metod, som innebär att man mäter vitans tjocklek i förhållande till äggets vikt.
Ett färskt ägg har talet 85 på Haugh-skalan och om ägget förvaras i tolv grader eller mindre, så sjunker värdet med ungefär en enhet per dygn.
Grundregeln är att ett ägg får säljas senast 21 dagar efter värpning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062