23948sdkhjf

Miljöprotester mot Stora Enso

Skoghallsverken, som ägs av Stora Enso, vill öka produktionen. Grannarna, företrädda av Björn Gillberg från Miljöcentrum, protesterar. På tisdagen möttes de i miljödomstolen i Karlstad .
Det är en rad miljöfrågor, som ska avgöras av miljödomstolen, när det gäller Stora Ensos begäran att få utöka produktionen vid Skoghallsverken från dagens 665.000 ton kartongpapper till 800.000 ton.
- Skoghallsverken vill släppa ut lika mycket kväveoxid som alla bilar i hela Värmland , säger Björn Gillberg.
Utöver utsläppen av kväveoxid riktar han in sig på så kallade processkemikalier. Det kan exempelvis handla om svampbekämpningsmedel, som används för att undvika svampväxt i sulfatmassorna. Hur stora mängder av dessa ämnen, som når Vänern s vatten, är inte känt.
- Processkemikalierna är en oreglerad kemisk djungel. De ämnen som används i dag kanske inte finns på marknaden i morgon. Det är hög tid att reglera detta. Företagen måste tvingas göra riskanalyser ämne för ämne, så att inget överstiger en garanterat ofarlig nivå , säger Björn Gillberg.
Kjell Kumlin, miljöchef på Stora Enso Skoghallsverken, ger i princip Gillberg rätt i delen om kemikalier, som inte är ordentligt genomlysta. Men det är bara en del av vad förhandlingarna i miljödomstolen i Karlstad handlar om och det är ett generellt problem, som är uppe i en rad andra miljöprövningsfall i landet, enligt Kumlin.
- I dag har vi redovisat miljöfarligheten hos en del av de kemikalier, som klassas som miljöfarliga. Därutöver finns det ytterligare kemikalier, som vi ska belysa, det är även ett krav som Naturvårdsverket fört fram. Men i dessa fall vill vi veta under vilka förutsättningar vi ska göra det. Vi är fortfarande tveksamma till hur det ska gå till , säger Kumlin till TT .
Frågan om hur vissa kemikalier ska hanteras tvistas det om i en rad rättsinstanser, bland annat är frågan uppe i Miljööverdomstolen.
- Det kommer förmodligen någon form av krav kring detta, men det måste preciseras på ett sätt, som gör att vi kan hantera det , säger Kumlin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062