23948sdkhjf

Klart i maj för nya nyckelhål på mat?

EU-kommissionen har gett ett förhandsgodkännande till att Sverige vill ändra och utöka systemet med frivillig märkning av matvaror med den gröna nyckelhålssymbolen.
Men det är för tidigt att ge branschen grönt ljus för att införa en ny typ av nyckelhålsmärkning på mat, påpekar Livsmedelsverket, som väntar på ytterligare EU-besked i maj.
- Vi kan fortfarande inte tolka det som att vi har fått ett godkännande , säger Anita Laser-Reuterswärd, handläggare på avdelningen för nutrition och information på Livsmedelsverket ( SLV ) i Uppsala .
De svenska nyckelhålen på livsmedelsförpackningar ska hädanefter ge besked om att innehållet av socker och salt inte överstiger en viss nivå. Nyckelhålet ska berätta om mer än fiber- och fetthalt.
Intresset i livsmedelsbranschen för den nya märkningen är stor och producenter och handeln ligger i startgroparna. Men enligt SLV får de vänta på ett besked till 20 maj. Först då ska den formella beslutsprocessen i EU vara avslutad.
För att kunna införa märkningen och vara säker på att det inte krockar med några EU-regler har Sverige meddelat kommissionen om planerna. Andra medlemsländer och berörda har möjligheter att, inom en viss tid, ha synpunkter på eller protestera mot planerna.
Spanien anser att märkningen kan vara ett handelshinder och Sverige ska nu svara på den invändningen. Kommissionen gör sedan en bedömning av läget.
EU-kommissionen har också påpekat att det kan bli aktuellt att se över reglerna för de svenska nyckelhålen, när EU längre fram inför ett gemensamt system för hur livsmedel får märkas vad gäller näringsinnehåll och hälsoeffekter. Förslag till sådana regler behandlas för närvarande i EU-parlamentet, men det lär dröja innan de antas och kan träda i kraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063