23948sdkhjf

Kina världsetta i konsumtion

Kina har övertagit positionen som världens största konsument från USA , enligt analysinstitutet Earth Policy Institute. Enligt institutet konsumerar den asiatiska jätten, med 1,3 miljarder invånare, numera mest av fyra av fem basråvaror.
Kina köper mer spannmål, kött, kol och stål än USA, som får nöja sig med en förstaplats i den globala konsumtionsligan för olja.
Kinas konsumtion av stål är mer än dubbelt så stor som USA:s, 258 miljoner ton jämfört med 104 miljoner ton under 2003.
- Kina är inte längre ett u-land. Det är en tillväxtekonomi på väg att bli en ekonomisk supermakt, en som kommer att skriva ekonomisk historia , säger Lester Brown, chef för Earth Policy Institute.
Kina ligger fortfarande efter USA i fråga om konsumtionsvaror som bilar och persondatorer. Däremot är Kina ledande på tv-apparater, kylskåp och mobiltelefoner, enligt institutet.
Kina ligger dock, som väntat, betydligt lägre än USA när ekonomin mäts i BNP per capita. Värdet på varor och tjänster som producerats i USA, delat på antalet invånare, uppgick förra året till 38.000 dollar. Motsvarande mått på Kinas ekonomi stannade på 5.300 dollar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078