23948sdkhjf

Förbund varnar för fri läkemedelsförsäljning

Fri läkemedelsförsäljning i Sverige skulle utgöra en fara för både konsumenter och skattebetalare. Det hävdar apoteksbranschens fackorgan Farmaciförbundet, som nu har överlämnat en kravlista till vård- och omsorgsminister Ylva Johansson.
Huvudkravet är att receptfria läkemedel även i fortsättningen bara bör säljas i apotek. Möjligen kan undantag göras för ett litet antal preparat, exempelvis huvudvärkspiller.
Bakgrunden är den process, som den svenska dagligvaruhandeln driver mot apoteksmonopolet. EU:s domstol väntas snart yttra sig i frågan och inom förbundet oroas man över vad utgången ska bli.
- Vi är inte så oroade över vad domstolen ska säga. Trots allt är det ytterst få länder inom EU som har helt fri försäljning av receptfria läkemedel. Men vi fruktar att regeringen ska gå längre än vad domstolen kräver , säger Britt-Marie Skoglösa, ordförande i Farmaciförbundet.
Hon hävdar att riskerna för konsumenterna är betydande, om försäljningen blir helt fri.
- I en vanlig butik får inte kunderna professionell rådgivning, som de kan få på ett apotek. Det innebär att de ibland kommer att köpa fel preparat, och kanske bruka det på fel sätt , säger Britt-Marie Skoglösa. Detta leder i sin tur till att de måste gå till läkare för att rätta till misstaget, vilket ökar sjukvårdskostnaderna.
Apotekets försäljning av receptfria läkemedel uppgår till 2,5 miljarder kronor om året. En total avreglering skulle sannolikt innebära att hälften av försäljningen skulle gå förlorad till dagligvaruhandeln.
- Risken är uppenbar, att vissa apotek måste stängas och att utbudet av preparat måste minskas , säger Britt-Marie Skoglösa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141