23948sdkhjf

Arca Systems går samman med Schoeller Wavin

Svenska Arca Systems, en av världens största tillverkare av retursystem i plast, går samman med den holländska konkurrenten Schoeller Wavin. Fusionen kan innebära ökad orderingång för Arca Systems fabrik i Perstorp .
Inför affären ägdes Arca Systems av riskkapitalbolaget Industri Kapital, som får 190 miljoner euro (1,7 miljarder kronor) för företaget.
Tillsammans med sin fusionspartner bildar Perstorp-företaget nu Schoeller Arca Systems. Under 2004 hade de båda bolagen tillsammans en omsättning på 520 miljoner euro (4,7 miljarder kronor) med 1.750 anställda.
Arca Systems andel av omsättningen uppgick till nästan två miljarder kronor, vilket uppnåddes med omkring 900 anställda, varav omkring 120 i Skåne .
Schoellers koncernchef René Wolfkamp blir den som får leda den sammanslagna koncernen, medan Arca Systems koncernchef Wiking Henricsson lämnar den operativa ledningen och i stället får posten som vice ordförande i den nya styrelsen.
Huvudkontoret hamnar i Vilsteren, Nederländerna .
Wiking Henricsson, som så sent som i fjol flyttade Arca Systems huvudkontor till centrala Malmö , välkomnar affären och beskriver den som ett resultat av en nödvändig konsolideringsprocess inom industrin för retursystem.Han tillägger att det troligen blir aktuellt med nedskärningar i vissa länder, då det finns parallella produktionsenheter, bland annat i Spanien och Tyskland . För svensk del ser det dock ljusare ut.
- Visst kan det bli en del ledningsfunktioner, som försvinner från Sverige. Men det kan även bli ökad tillverkning i de nordiska länderna , säger Wiking Henricsson till TT .
Koncernens huvudägare blir efter fusionen det London -baserade riskkapitalbolaget Stirling Square Capital Partners, som redan äger Schoeller.
René Wolfkamp räknar med att den globala marknaden för återvinningsbara plastbehållare växer med upp till sex procent under de kommande åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08