23948sdkhjf

Ny modell för förpackningsavgifterna

En ny avgiftsstruktur införs för företagens avgifter för återvinning av förpackningar, skriver Reparegistret i ett pressmeddelande. Den tidigare, solidariska prissättningen ersätts nu successivt med en modell, där avgiften fördelas på dem som orsakar kostnaderna. Detta leder till sänkta avgifter för vissa och höjda avgifter för andra. 1 april 2005 träder förändringarna i kraft.
Producenter med förpackningar, som kan återvinnas till låga kostnader, vill inte vara med och finansiera kostnader för förpackningar, där återvinningen kostar mer. Därför ändras systemet, så att kostnaderna för den återvinning, som inte täcks av det värde, som det insamlade materialet har, fördelas på dem som orsakar kostnaderna.
Det här innebär bland annat att Repa under 2005 kommer att göra en total översyn av samtliga förpackningsavgifter för plastförpackningar. Ett första steg är att avgiften för bärkassar av plast sänks från 2 kronor per kg till 1:50 kronor per kg. Motivet är att kostnadsbilden för återvinningen av dessa förpackningar och att dessa är enkelt urskiljbara från andra förpackningar i detta första steg.
För wellpapp, där varorna packas i Sverige , är det fyllaren, och inte wellpappleverantören, som från den 1 april 2005 ska betala förpackningsavgiften till Repa. Detta gäller alltså även de företag, som tidigare inte betalat förpackningsavgifter för wellpapp till Repa utan till wellpappleverantören. Det blir också ändrade priser för wellpapp. Avgifterna differentieras i fyra olika klasser; 2, 5, 15 och 75 öre/kg. Repas kunder har placerats in i någon av dessa klasser beroende på branschtillhörighet.
Också förpackningsavgiften för burkar, hinkar, dunkar och liknande av stålplåt och aluminium med en diameter större än 16 centimeter sänks till 60 öre/kg.
Då det gäller förpackningar av papper och kartong förbereds avgiftsförändringar med sikte på 1 juli 2005. Liksom beträffande wellpapp är inriktningen att radikalt sänka avgiften på transportförpackningar. I gengäld kommer avgiften för övriga pappers- och kartongförpackningar att höjas något.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063