23948sdkhjf

Förenklat tyskt pantsystem

Dryckesförpackningar för öl, vatten, läskedryck ock alkoläsk i burkar och engångsflaskor beläggs med en pant på 25 cent. Andra drycker och dryckesförpackningar slipper pant.
Det är resultatet av tyska förbundsrådets (lagstiftande organ för de tyska delstaterna) beslut i fredags att införa en ny förpackningsförordning som ska förenkla pantsystemet för konsumenten. Det skriver Tysk-svenska handelskammaren.
Förordningen kommer emellertid att gälla först år 2006 för konsumenter och handel. Från det att den träder i kraft, våren 2005, gäller en tolv månaders övergångsfrist.
Tyskland har hitintills haft ett virrvarr av olika pantsystem. De stora lågpriskedjorna har haft egna lösningar och gjort drastiska nedskärningar i sitt sortiment för att reducera hanteringen av pantbelagda dryckesförpackningar.
Lågpriskedjor som Lidl och Aldi kommer återigen att sälja öl på burk och kommer även att ta emot burkar, som inte sålts i egna butiker. I och med den nya reformen kommer det äntligen att finnas rättssäkerhet i frågan om pantplikten, anser miljöminister Trittin. Pantkaoset har, enligt experter, orsakat en intäktsförlust på mer än en miljard euro och kostat flera tusen arbetsplatser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063