23948sdkhjf

Kunskap saknas om nya produktsäkerhetslagen

En undersökning, som nyligen gjorts av IBC Euroforum, visar att mycket få företag känner till innebörden av den nya produktsäkerhetslagen och produktansvaret som blir en följd vid överträdelse.
- Många företag tror att de har koll på vilka regler som gäller, men i själva verket tror de att samma regelverk har gällt de senaste 20 åren , säger Ruth Sylwan på IBC Euroforum.
- Som företagare måste man vara mycket uppmärksam i framtiden och ta fram säkra produkter. Det kan annars bli mycket kostsamt , säger Stig Håkansson, expert i produktsäkerhet vid Konsumentverket.
Den nya lagen om produktsäkerhet trädde i kraft den 1 juli i år. Syftet är att skydda konsumenten från personskador. Konsumentverket kan förbjuda en vara eller en tjänst, om den anses farlig.
Att inte känna till innehållet i lagstiftningen kan bli dyrbart, eftersom sanktionsavgiften kan hamna på upp till fem miljoner kronor. Ansvaret ligger hos både tillverkare, importörer, grossister, detaljister och återförsäljare. En annan nyhet är att företag är skyldiga att informera om säkerheten för deras produkter.
Nytt från 1 juli är också att Konsumentverket själva kan utfärda förelägganden och förbud utan att gå till domstol. Varningsinformation måste lämnas av tillverkare eller näringsidkare, som tillhandahållit en farlig vara eller tjänst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062