23948sdkhjf

Arla och Campina bildar värdens största mejerikoncern

På onsdagsförmiddagen blev det klart. Storaffären inom europeisk mejeriindustri, som det ryktats om i flera dagar, blev då officiell: Arla Foods, den svensk-danska mejerijätten, skall fusionera med holländska Campina.
Det nya företaget, som enligt uppgift blir världens största andelsägda mejeriföretag, får en omsättning på omkring 10 miljarder euro och cirka 28.000 medarbetare. Huvudkontoret kommer att placeras i Köpenhamn och ett ”sekundärt huvudkontor” i holländska Zaltbommel .
Fusionen förväntas ge synergivinster i storleksordningen 1 miljard danska kronor om året.
VD för det nya bolaget blir Campinas nuvarande VD Justinus Sanders och vice VD blir Arla Foods nuvarande VD Åke Modig. Styrelseordförande blir Arla Foods nuvarande ordförande Knud Erik Jensen och vice ordförande blir Campinas nuvarande ordförande Kees Wantenaar.
I gemensamma pressmeddelanden på onsdagsförmiddagen säger de båda företagen, att ändamålet med fusionen är att stabilisera mjölkpriset åt företagens aktieägare. Den europeiska mjölkproduktionen är för närvarande under stark press beroende på EU:s lantbruksreformer och mjölkpriset väntas fall med 20 procent fram till år 2008. Med fusionen vill Arla Foods och Campina också samla sina krafter för att bli en än mer attraktiv samarbetspartner på den internationella detaljhandelsmarknaden.
De slutgiltiga fusionsplanerna skall föreläggas respektive bolagsstyrelser i mars nästa år och det nya bolaget kan sedan etableras under andra kvartalet 2005. Fusionens genomförande förutsätter dock ett godkännande av EU:s konkurrensmyndighet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063