23948sdkhjf

Nya standarder ska ge grönare förpackningar

Kopplade till det nya förpackningsdirektivet, som kom tidigare i år, kommer nu också en rad nya standarder. Bland annat för att ge en enhetlig märkning av avfall i hela Europa och mer miljövänligt avfall.
De fem standarderna berör terminologi, tillverkning, återvinningsbara förpackningar, kompostering för industri- och byggbranschen, samt transporten till konsumenten.
- Syftet är att optimera förpackningsavfallet samt att förpackningarna görs så miljövänliga som möjligt. De nya standarderna är dessutom viktiga ur ett miljöperspektiv, eftersom de bidrar till minskad förbrukning av ej förnybara resurser och materialåtervinning , säger Stig Pettersson, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute .
Alla företag, som ingår i förpackningskedjan, berörs av de nya standarderna, enligt SIS: t ex råvarutillverkare, förpackningstillverkare, fyllare, distributörer, importörer och de som i slutprocessen tar emot emballage och avfall.
Tetra Pak, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, Stora Enso, STFI Packforsk, SCA Packaging Research, ICA och Rexam är några av de företag, som varit delaktiga i projektet.
I början av nästa år kommer bland annat en svensk handbok från SIS Förlag, som enligt SIS ska underlätta tillämpningen av direktivet och standarderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125