23948sdkhjf

Mejeriförpackningar ofta felmärkta

Mer än var tionde förpackning med mejeriprodukter har bristfällig märkning, enligt en granskning av Livsmedelsverket. Det vanligaste felet är att innehållet är feldeklarerat och att begreppet grädde missbrukas, skriver Upsala Nya Tidning .
Livsmedelsverket granskade 342 förpackningar med mjölk, grädde, fil, yoghurt, matfett och ytterligare ett antal produkter i butikernas mejerikylar. På 38 varor fann man brister. Varorna, som granskats, kommer från landets största mejerier.
Det vanligaste felet var, att man inte mängddeklarerade varorna rätt. Tillverkarna är skyldiga att skriva ut hur många procent sylt eller bär, som finns i en smaksatt fil eller yoghurt.
Ett annat vanligt fel var, att datummärkningen var otydlig eller oläslig. Dessutom var en fraicheprodukt nyckelhålsmärkt trots att den innehöll 2 procent fett. Enligt reglerna får nyckelhål förekomma då fetthalten är högst 1,5 procent.
Man fann även att produkter innehöll namnet ”fraiche”, trots att reglerna föreskriver att endast produkter med minst 10 procent fett får kallas grädde eller crème fraiche.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063