23948sdkhjf

Plastpriserna fortsätter uppåt!

Ingenting tyder på att plastpriserna är på väg att vända nedåt. Tvärtom spår de flesta bedömare att ytterligare höjningar är att vänta för de flesta material. En genomgång av internationella facktidskrifter visar att den allmänna prognosen är fortsatta prishöjningar. Ingen vågar ännu förutspå, att taket skulle vara nått den här gången.
Den häftigaste utvecklingen svarar styrenplasterna för, som nu nått de högsta nivåerna hittills, med ett pris på 1:30 till 1:40 euro per kg. Samma material som i början av året kostade 0:80 euro per kg!
Men också övriga volymplaster har stigit kraftigt de senaste månaderna. Inte ens PET har, trots en regnig och kall sommar i Europa , gått ner utan ligger idag på samma nivå som polystyren. Övriga volymmaterial noterar alla noteringar över 1 euro per kg.
Bakom den fortsatta uppgången ligger fortsatt stigande oljepris och därmed stigande priser på råvaror som eten, propen, styren etc. Till detta kommer oväntat hög efterfrågan från Kina , som idag slukar allt som produceras i Asien och mer därtill – och till nästan vilket pris som helst!
Detta har lett till att mycket lite material nu söker sig till Europa. I kombination med konjunkturuppgången i Europa med ökad efterfrågan, finns nu en bristsituation av flera olika kvaliteter. Efterfrågan på ett så ”stabilt” material som PVC t ex har ökat rejält under andra halvåret i år. I Tyskland noteras en efterfrågeökning på 10 procent.
Den samlade bedömningen från flera experter är, att prisökningarna kommer att fortsätta resten av året och sannolikt en bra bit in på nästa år. Det skulle innebära att polyeten, polypropen och PVC snart passerar 1:20 euro per kg, som normalpris! Och att polystyren passerar 1:50 euro per kg är höst troligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125