23948sdkhjf

Trög start för RFID: "Chipsen för dyra"

Passiva RFID-taggar kommer inte att sjunka i pris till den drömnivå på 5 cent per styck, som användarnas organisationer satt som mål för en storskalig introduktion av tekniken på dagligvaruområdet. Snarare hamnar priset runt 16 cent. Det framgår av en rapport från ARC Advisory Group.
Om det skulle stämm, kommer sannolikt dynamiken i RFID-introduktionen att minska väsentligt. Fördelarna överväger helt enkelt inte kostnaderna, vid sådana prisnivåer, anser ARC. Det betyder också att Wal-Marts krav på RFID-taggade produkter 2005 inte får någon större betydelse för den totala marknadsutvecklingen. Den kommer igång på allvar först om 3 – 4 år, säger företaget.
- Guldrushen kring RFID har mer eller mindre tvingat de packande företagen att försöka "övertala sig själva" om teknikens fördelar, trots att alla kalkyler visar motsatsen, säger ARC i sin kritiska rapport.
Från ett snittprisa på 91 cent 2003 beräknas, enligt rapporten, en HF-tag hamna på någonstans kring 30 cent år 2008, medan UHF-taggar kommer att falla från dagens dryga 50 cent till ungefär samma nivå. Alltså inte ens i närheten av de 5 cent, som anses vara gränsen för lönsamhet. ARC utesluter dock inte att enskilda, mycket stora, aktörer genom gigantiska beställningsvolymer kan pressa sig ned till den nivån tidigare.
Några av de stora RFID-leverantörerna, t ex etikettföretaget Avery Dennison, säger enligt ARC att det visst är möjligt att kunna leverera själhäftande 5-cent taggar, " men sannolikt bara till de riktigt stora förbrukarna ".
Hur som helst kommer RFID att slå igenom förr eller senare, fastslår rapporten. Men knappast före 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062