23948sdkhjf

Aseptikmjölk i PET-flaska

Italienska mejeriet Latte di Brescia SpA är först i världen med att packa aseptisk mjölk i PET-flaskor. Mjölken, som är UHT-behandlad, har en hållbarhet av 90 dagar i oöppnad flaska.
Allt bygger på en fyllningsteknik som utvecklats av tyska Krones AG. Bolaget har specialutvecklat en kompakt fyllnings/förslutningsanläggning som kan hantera upp till 12 000 halvliters eller enliters flaskor i timmen. Flaskorna tillverkas i en integrerad Contiform S sträckblåsmaskin, som levererar sterila flaskor till den kylda fyllningsmaskinen.
Införandet av de vitpigmenterade PET-förpackningarna har föregåtts av årslånga studier av hur mjölken interagerar med PET under längre tidsförlopp och det visade sig att syrgasbarriären var fullt tillräcklig för UHT-mjölk, men att inträngande UV-ljus skapade reaktioner som förändrade mjölkens smak.
Flaskan har därför en heltäckande krympetikett av metalliserad PET-film, som inte bara håller ljuset ute, utan också skapar en extra bra syrgasbarriär.
Brescia-mejeriets kunder sägs vara så nöjda med PET-flaskan att mejeriet funderar på att helt låta PET ersätta kartongkapslarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093