23948sdkhjf

Engångs-PET lika miljövänligt som returglas – i Tyskland

Engångsförpackningar av PET påverkar miljön lika mycket som återfyllningsbara glasförpackningar. Det visar världens hittills mest omfattande studie av PET-förpackningars miljöbelastning.
Studien, som är utförd på uppdrag av PET-industrins branschorganisation Petcore och som redovisas av Omnexus, har gjorts av det oberoende tyska institutet IFEU i Heidelberg . För första gången har produktionsdata från 2002 och 2003 använts och hela förpackningens livscykel från produktion till slutlig återvinning har vägts in.
Den tydligaste slutsatsen i studien är, att engångsförpackningar av PET och återfyllningsbara flaskor av glas är helt jämförbara ur total miljöbelastningssynpunkt. Åtminstone under de förhållanden som gäller i Tyskland.
Av studien framgår också, att PET-flaskor, som inte ingår i ett pantsystem, är mer miljövänliga än pantbelagda flaskor. Det beror på att de pantbelagda flaskor, som finns i Tyskland, slutligen skickas till Fjärran Östern för återvinning och långa transporten påverkar balansen negativt. Hade pantförpackningarna återvunnits i Europa hade de förmodligen haft samma miljöfördelar som de, som inte är pantbelagda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079