23948sdkhjf

Skånsk glasåtervinning hotas av importflaskor

Glasåtervinningen i Skåne är hotad av den ökande privatimporten av drycker. I Malmö har tomflaskorna efter privatimporterade drycker ökat med tio procent det senaste året. I resten av Skåne pågår en ökning av samma slag.
Svensk Glasåtervinning har under sommaren låtit göra en undersökning av återvinningsstationer i Malmö, Vellinge och Trelleborg . Resultatet visar att 56 procent av de inlämnade tomglasen var införskaffade utomlands!
Enligt Svensk Glasåtervinnings VD Frank Tholfsson är utvecklingen oroande, skriver Skånska Dagbladet .
Glasåtervinningen finansieras med en avgift på 17 öre per flaska. Det bedöms inte längre möjligt att höja avgiften. Om flaskan köpts utomlands betalas en återvinningsavgift till landet i fråga, men Sverige får ingen del av den.
- På lång sikt ser vi en lösning i en gemensam EU-strategi. Men den kommer inte att finnas, innan den svenska glasåtervinningen står inför en akut kris , säger Frank Tholfsson.
Han tror att glasåtervinningen kan upphöra i Skåne, när krisen blir akut. Där råder redan den sämsta ekonomin i processen.
Glasförpackningsproducenterna i Sverige avvaktar en utredning om de uppseglande hoten mot återvinningen. Den görs av Naturvårdsverket och skall vara klar senast till årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078