23948sdkhjf

Matförpackningar i danska butiker färgmärks

Danmark s konsumentminister Henriette Kjær vill nu färgmärka maten i de danska butikerna. Med hjälp av den så kallade trafikljusmodellen ska konsumenterna lätt hitta till den sunda maten och förhoppningsvis avstå från den osunda.
Förpackningar med mat, som innehåller lite fett, socker och salt, får ett grönt märke. Mat, som däremot innehåller mycket av fett, socker och salt, får ett rött märke. Och varor, som hamnar i en mellangrupp, förses med ett gult märke.
I Danmark finns redan en sundhetsmärkning, s-märket, som visar att varan har ett lågt fettinnehåll och i vissa fall ett lågt sockerinnehåll. Ministern tyckte först att man kunde bygga vidare på den märkningen.
- Men det märket har aldrig blivit särskilt känt, så därför har vi nu beslutat att gå vidare med den här engelskinspirerade ordningen , säger hon.
Det danska livsmedelsverket har nu fått i uppdrag att dra upp riktlinjer för märkningen. Ett stort och omfattande arbete väntar, när livsmedlen ska delas in i de tre grupperna. Förutom fett, socker och salt kommer eventuellt också fiber- och kalkinnehåll att ingå i de kriterier man ska ställa upp.
Tanken är att märkningen ska vara frivillig.
Den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet finns bland de som tagit emot ministerns förslag med applåder.
Däremot är de danska livsmedelsproducenterna skeptiska.
- Vi tycker inte att det är myndigheternas sak att ta på sig uppgiften, att peka ut vad som är sunt eller osunt för den enskilde , säger en av branschens representanter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094