23948sdkhjf

Säkrare livsmedel med nytt ledningssystem

Den globala standardiseringsorganisationen ISO har arbetat fram ett förslag på ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet, som nu går ut på remiss. SIS ( Swedish Standards Institute ) är Sverige s representant i arbetet.
- ISO startade och leder arbetet, men standarden bedöms bli lika viktig för de europeiska länderna. Därför har CEN beslutat att den kommer att fastställas som en europeisk standard , säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.
Standarden ISO 22000 kommer att bli ett hjälpmedel, för att följa lagstiftningens krav och för att stimulera företag till att sätta upp egna kvalitetsmål. Den vänder sig till samtliga aktörer i livsmedelskedjan samt indirekta aktörer som bland annat leverantörer av utrustning, förpackning, kemi, transporter och servicetjänster.
Förslaget till den globala och europeiska standarden driver bland annat kraven på ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet, ledningens ansvar, resurshantering och produktion/hantering av säkra produkter. Det följer samma uppbyggnadsmodell som andra ledningssystem, till exempel ISO 9001 och ISO 14001.
I dag följer livsmedelsproducenter ett system som heter Hazard Analysis and Critical Control Point ( HACCP ). Den kommande nya standarden baseras på principerna för HACCP, med tillägget att grundförutsättningar för hygien nu införlivas i det systematiska arbetet, med analys av hälsofaror och styrning av dessa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063