23948sdkhjf

Semibulk av plast fortsätter växa

Marknaden för semibulkbehållare (IBC)och fat med volym mellan 60 och 1.000 liter har genomgått en mycket snabb tillväxtperiod mellan 1998 och 2003. Det konstaterar AMI i Bristol .
Analysen visar att marknaden för plastbehållare inom denna volymsektor är värd 709 miljoner euro och kommer att fortsätta att växa, men i lägre takt än tidigare.
Ser man till förbrukningen av HD-polyeten för denna kategori produkter, har tillväxttakten de senaste fem åren varit i genomsnitt 5 procent. Nu lugnar den ner sig till 3,2 procent, tror AMI. Det beror nästan helt och hållet på att användningen av stora semibulkbehållare runt 1.000 liters volym ökar på bekostnad av de mindre plastfaten och det går åt avsevärt mindre mängd plast att förpacka en kubikmeter i semibulk än i plastfat.
220.000 ton plast användes i fjol till denna sektor och det motsvarar 13 procent av all plast som går till formblåsning.
Stålbehållare har fortfarande drygt 50 procent av marknaden, men nu kommer plaster med barriäregenskaper och hållfasthet, som gör att stålet får ökad konkurrens även i stora behållare.
I fjol producerades drygt 27 miljoner formblåsta fat och IBC i Västeuropa . Prognoserna visar att det blir 29 miljoner 2008. Det representerar en tillväxt på bara 1,6 procent om året.
Schütz Werke, Mauser och Mamor dominerar marknaden. Schütz svarar ensamt för drygt 20 procent av tillverkningsvolymen. Överkapacitet i kombination med mattad tillväxt förväntas nu leda till strukturförändringar i tillverkningsledet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064