Under två års tid har Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, i
Göteborgarbetat med att utveckla en ätbar plast. Hittills har redan kilovis med plast tillverkats av protein, som kommer från durra, ett sädesslag, som bland annat odlas i
Afrika.
Syftet med plastmaterialet är att det ska ersätta det vax, som idag används runt all vår frukt för att öka hållbarheten.
Proteinet utvinns ur durrans klifraktion. Frukten doppas sedan i denna proteinlösning.
Fördelarna med den ätbara proteinplasten är, att den är mekaniskt stabilare än vax.
Mats Stading är projektledare för de ätbara plasterna hos SIK i Göteborg. Han säger, att den ätbara plasten kommer att kunna ersätta vaxet runt frukten runt om i fruktdiskarna i framtiden. När exakt man är där, vet han däremot inte.
Projektet ingår i Enviropak, ett EU-projekt vars syfte är att öka frukt- och nötexporten från södra Afrika. Syftet är även att stimulera odlingen av durra i
.
Tanken bakom projektet är också, att man i framtiden ska kunna ersätta dagens oljebaserade plastförpackningar med bioförpackningar.