23948sdkhjf

Kommuner klagar på återvinningssystem

Systemet för insamling av förpackningar och returmaterial måste förändras. Det anser en rad skånska kommuner och renhållningsbolag. De har begärt att få träffa miljöminister Lena Sommestad för att diskutera insamlingssystemet och ersättningsnivåerna.
Ett problem är att staten har satt upp insamlingsmål för olika slags material, exempelvis att 70 procent ska samlas in och återvinnas. De olika företag, som tar hand om materialen, får ersättning för sitt arbete upp till procentsatsen. Men om mer samlas in kostar det snarare företaget pengar att ta hand om det. Och då uppmuntras ju inte företagen att överskrida målet.
Ett annat problem, som exempelvis Helsingborg upplever, är att kommunen inte får ersättning för sin ambitiösa sophantering.
Många kommuner har insamling av returmaterial vid speciella stationer runt om i kommunen. Helsingborg har valt fastighetsnära insamling, det vill säga att det sorterade materialet hämtas vid fastigheterna. Det systemet gör att mycket mer blir återvunnet och att kvaliteten på sorteringen blir högre. Men det blir dyrt för kommunen, eftersom ersättningen beräknas på de mycket billigare återvinningsstationerna.
Detta är några av de frågor som kommuner och renhållningsbolag vill diskutera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078