23948sdkhjf

Hyperavancerad spårningsteknik stoppar läkemedelsförfalskarna?

Elektroniska mikrokretsar, hologram, fingeravtryck, kemiska markörer och färgskiftande bläck är några av de identifieringstekniker, som en arbetsgrupp inom den amerikanska tillsynsmyndigheten FDA nu uppmanar läkemedelstillverkare att börja utnyttja. Detta eftersom antalet förfalskningar av läkemedel ökat dramatiskt på senare år, skriver vår systertidning Kemivärlden Biotech .
Enligt FDA har antalet förfalskningsärenden bara i USA ökat från i genomsnitt fem per år under 1990-talet till 20 per år under 2002 och 2003. Under förra året uppdagades exempelvis enorma mängder av en förfalskad blodfettsänkare och i februari i år stoppade FDA ett antal hemsidor, som sålt läkemedel utan några som helst aktiva ingredienser.
Utredarna påpekar dock att förfalskningar inte bara är ett amerikanskt problem. I vissa länder kan upp till hälften av alla läkemedel vara förfalskningar, hävdar man i rapporten.
Gruppen råder därför läkemedelsindustrin att utnyttja avancerade spårningstekniker såsom radiofrekvensbaserad identifiering (RFID). Tekniken innebär att förpackningar, etiketter eller till och med enskilda piller (!) förses med läsbara elektronikkretsar. Enligt rapporten borde det vara möjligt att utnyttja sådan teknik redan år 2007.
För att ytterligare försvåra förfalskning bör tillverkare dessutom ständigt variera de tekniker de utnyttjar. FDA kommer att publicera en guide för hur teknikerna kan utnyttjas och en lista över de läkemedel, som är mest lockande för förfalskare, så att tillverkare främst kan fokusera sina ansträngningar på dessa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142