23948sdkhjf

Livsmedelsverket stoppar fusk med ägg

Svenska äggpackerier fuskar med bäst före datum på äggförpackningar och det är inte heller alltid som äggen får rätt kvalitetsklass. Trots återkommande inspektioner följs inte bestämmelserna.
Livsmedelsverket ska nu sätta press på landets äggpackerier genom att offentliggöra inspektionsrapporter på verkets hemsida, skriver Upsala Nya Tidning .
Under förra året inspekterades knappt hälften av landets cirka 140 äggpackerier. Det vanligaste felet som uppdagades, var att man gav äggen ett längre hållbarhetsdatum. Det är inte ovanligt att äggen ligger i lager en eller två veckor och först därefter stämplas med 28-dagars bäst före dag, trots att hållbarheten ska räknas från värpdagen.
Framför allt är det de stora äggpackerierna som slarvar.
Det var också vanligt, att det fuskades med maxgränser, som gäller för hur äggen ska klassificeras. Tolv av de 68 packerier, som inspekterades förra året, fick helt godkänt, 34 packerier hade problem och 22 packerier bedömdes ha stora problem.
Enligt UNT går det från och med denna vecka att läsa delar av den inspektionsrapport, som verkets inspektörer har sammanställt, på Livsmedelsverkets hemsida. Hemsidan når du genom att klicka här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062