23948sdkhjf

Stark tillväxt för pallinslagning

Ungefär 17,5 procent av alla plastfilm, som produceras i Europa , går till inslagning och stabilisering av pallaster. Denna marknad använde 2003 ca 1,3 miljoner ton plastfilm eller plastfolie. Det har man räknat ut vid konsultföretaget AMI i brittiska Bristol .
Det finns tre huvudsakliga sätt att använda plastfilm vid pallinslagning. De är sträckfilmsinslagning, krympfilmsinslagning och användning av sträckhuvar.
Sträckfilmen dominerar som metod, med över 67 procent av alla plastinslagna pallar 2003 och med en beräknad tillväxt på 5,5 procent om året fram t o m 2007.
Tvåa kommer krympfilmen, vars användning är på tillbakagång. Krympfilm i pallaster beräknas minska med 2,3 procent om året under samma period.
De s.k. sträckhuvarna har i dag bara en minimal marknadsandel, men de kommer att växa med mer än 22 procent om året fram t o m 2007. Även om marknaden för samlingspackning kommer att växa under perioden, bör man, enligt AMI, räkna med att kapacitetsutnyttjandet i sträckfilmsektorn kommer att ligga under 80 procent under perioden. Siffrorna baseras på de kapacitetsökningar, som producenterna aviserat och tyder på att trycket på marginalerna kommer att vara stort. Antagligen leder det till att ett större antal aktörer lämnar marknaden under perioden.
De fyra största sträckfilmproducenterna har i dag tillsammans 38 procent av produktionskapaciteten i Europa. Andelen beräknas år 2007 vara minst 41 procent.
Sträckhuvarnas popularitet väntas bara öka och de kommer först att äta sig in på den redan försvagade marknaden för krymphuvar och sedan gå vidare och erodera marknaden för sträckfilm på rulle. Generellt kan man säga att filmtjockleken (vikten) fortsätter att minska för samma funktion och att det råvarumässigt blir allt billigare att säkra pallaster med plastfilm.
Marknaden för pallinslagning totalt kommer enligt AMI att växa med 4 procent om året t o m 2007 och då omfatta ca 1,5 miljon ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053