23948sdkhjf

Tysk pant på saftflaskor?

Det tyska pantsystemet, som infördes 1 januari 2003, gäller för närvarande dryckesförpackningar, som innehåller öl, mineralvatten och läsk. Men nu kommer den mycket omdiskuterade ”tvångspanten” troligtvis också att från och med år 2005 gälla för saft och vin i glasflaskor och dryckeskartonger!
Att man överväger att införa samma pantsystem för saft och vin som för de övriga dryckerna, beror på att insamlingskvoterna för dessa dryckesförpackningar troligtvis har sjunkit under 72 procent.
Till sommaren vill miljöminister Jürgen Trittin offentliggöra resultatet på insamlingskvoterna. Om insamlingskvoten då är under 72 procent, måste – enligt den gällande tyska förpackningsförordningen – ett pantsystem för förpackningar av dessa drycker införas senast sex månader därefter.
Den tyska regeringen har visserligen lagt ett ändringsförslag, som generellt skulle utesluta drycker i kartongförpackningar samt vin från ett pantsystem, men det förslaget ligger på is, beroende på att ministerpresidenterna från Bayern, Baden-Württemberg och Hessen har blockerat förslaget i förbundsrådet.
Mer information kan fås från Tysk-Svenska Handelskammaren i Malmö , 040-304940.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062