23948sdkhjf

Jätteaffär på glaspackmarknaden: Owens-Illinois köper BSN för 11 miljarder kr!

Den amerikanska glas- och plastpackjätten Owens-Illinois har inlett förhandlingar i syfte att förvärva Europa s näst största glaspackproducent, franska BSN Glasspack S.A. för ca 1,5 miljard dollar (ca 11 miljarder SEK). Affären beräknas vara avslutad under 2:a kvartalet i år.
Enligt Packaging Strategies är köpet oväntat, eftersom Owens-Illinois är djupt skuldsatt och snarare hade förväntats meddela planer på att avyttra sin plastverksamhet för att få in kapital.
Strategiskt är förstås BSN-köpet intressant, eftersom det placerar O-I i en position som stark etta på glaspack i Europa, med en marknadsandel på 35 procent, före Saint Gobain, som kontrollerar 22 procent.
För O-I betyder köpet en totalt ökad produktion med 38 procent. BSN har 19 fabriker i Frankrike, Tyskland, Holland och Spanien och servar framförallt marknaden för vin och sprit, öl, läsk och vissa livsmedel. Gruppen omsätter ca 1,3 miljarder Euro. O-I omsätter ca 6 miljarder dollar.
Om köpet går igenom, borde det dock rimligtvis betyda att O-I tämligen omgående gör ytterligare en storaffär och säljer sina plastintressen, för att kunna finansiera BSN-affären. Framförallt gäller detta formblåsningsföretagen, som O-I redan tidigare övervägt att avyttra. En första sådan affär har redan gjorts i Australien och Nya Zeeland , där det plastbearbetande dotterbolaget ACI Packaging sålt av verksamhet för drygt 60 miljoner dollar, men behållit dryckesförpackningarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094