23948sdkhjf

Skakat Tetra Pak tillbakavisar mutanklagelser

Nu har svenska förpackningsjätten Tetra Pak på allvar dragits in i mutskandalen kring italienska livsmedelskoncernen Parmalat.
Enligt ekonomitidningen il Sole 24 Ore har Parmalats fd finanschef Fausto Tonna i polisförhör uppgett att Tetra Pak skall ha hjälpt till att smussla undan motsvarande 638 miljoner SEK ur Parmalat – pengar som skall ha gått direkt till privata konton, tillhörande Parmalats gripne och mutanklagade huvudägare Calisto Tanzi.
I dag, tisdag, svarade Tetra Pak med att tillbakavisa anklagelserna och överlämna sin dokumentation om betalningar till livsmedelsföretaget Parmalat till de italienska myndigheterna, för att underlätta deras fortsatta utredning.
I ett pressmeddelande säger Tetra Pak att dessa betalningar gått till företag, som Parmalat hänvisat till.
Parmalat har, liksom andra stora kunder till Tetra Pak, fått bidrag till marknadsföring samt rabatt på de förpackningar, som de har köpt av Tetra Pak. Nivån på dessa rabatter till Parmalat är likvärdiga med vad andra stora kunder fått.
Tetra Paks genomsnittliga årliga försäljning till Parmalat har under perioden 1995 och 2003 uppgått till 224,4 miljoner Euro. I genomsnitt har de inköpsrabatter, som betalats från Tetra Pak centralt, uppgått till 12,2 miljoner Euro per år under samma period, dvs i genomsnitt 5,4 % per år.
- Vi har granskat samtliga centrala betalningar, som vi gjort till Parmalat sedan 1995 och har inte upptäckt några betalningar, som medvetet har gjorts till familjen Tanzi eller andra individer. Tvärtom har samtliga dessa betalningar gjorts till de bolag, som Parmalat instruerat Tetra Pak till , säger Jörgen Haglind, informationsdirektör på Tetra Pak, i en kommentar.
På Tetra Pak är man helt klart skakade och bekymrade över mutanklagelserna. Inte minst med tanke på att banden mellan Parmalat och Tetra Pak är så starka. Parmalats omvandling från ett litet familjeföretag till multinationell livsmedelskoncern, beror uteslutande på ägaren Calisto Tanzis val att använda Tetra Paks förpackningar för att sälja mjölk med lång hållbarhet. Tetra Paks fabrik i trakten av Modena var den första, som byggdes utanför Sverige och Parmalat är i dag en av Tetra Paks tre största kunder i världen, efter att länge ha varit nummer ett.
- Naturligtvis har denna fråga stor betydelse och det är viktigt för oss att bli rentvådda från alla misstankar. Därför kommer vi att erbjuda de italienska myndigheterna allt stöd , säger Jörgen Haglind.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093