23948sdkhjf

Smartare kartong ska stoppa förfalskarna

Till de mest lukrativa, och moraliskt mest förkastliga, formerna för produktförfalskning hör läkemedelsförfalskningar. Dessa är nästan alltid beroende av att det falska – overksamma eller aktivt farliga – preparatet har en förtroendeingivande förpackning.
Enligt WHO rör det sig om ofantliga mängder förfalskade läkemedel. Minst 10 procent av alla läkemedel överhuvudtaget lär vara icke-originalpreparat. I vissa utvecklingsländer kan så mycket som 80 procent av läkemedlen vara fejkade preparat. En stor del av skulden måste läggas på de tryckerier och övriga konverterare, som åtar sig att trycka och stansa förpackningar, som de måste veta är förfalskningar.
Förpackningsindustrin måste bidra aktivt till att bromsa den här sjuka utvecklingen och kartongindustrin tillhör de materialutvecklare, som kommit längst med metoder, som i varje fall försvårar för förfalskarna.
Stora Enso har t ex utvecklat en patenterad teknik att märka kartongen på ”baksidan” med en teknik, som inte går att förfalska med konventionell tryckteknik. Varumärkesägaren bestämmer själv hur märkningen ska se ut.
Men detta är bara början. I en artikel i Verpackungs-Rundschau menar Martin Angerhöfer, som är produktionschef hos Stora Enso i Baienfurt , att troligen kommer snart än mer avancerad teknik att tas i bruk av kartongproducenterna.
Det kommer sannolikt att röra sig om tekniker med färgade fibrer, vattenmärken, inlagda trådar och osynliga färger, som kan aktiveras med ljus i vissa våglängder eller andra metoder att integrera specifika egenskaper i pappersmassan.
Färgkodningen är intressant, eftersom den kan utföras så att en viss kombination av färger motsvarar en talkod, som en läsare blixtsnabbt kan uppfatta som ”sann” eller ”falsk”. En handscanner, som riktas mot en i synligt ljus helt vit förpackning, kan alltså avgöra om kartongen är äkta eller förfalskad.
Men detta är ändå bara tillfälliga lösningar. Alla väntar nämligen på att elektroniska signalkretsar, t ex av RFID-typ, ska bli så billiga, att de kan integreras i pappersmassan och göra den smarta kartongen riktigt listig!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078