23948sdkhjf

Sveriges livsmedelsexport ökar

Svensk livsmedelsexport har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Jordbruksverket har undersökt vilka beståndsdelar ökningen består av. Resultatet visar att förädlade och förpackade livsmedel står för den stora ökningen av exportvärdet, medan rena jordbruksprodukter står för en mindre del.
Den största förädlade produkten, som går på export, är vodka. Andra framgångsrika exportprodukter är bakverk, beredda fisk- och skaldjursprodukter, chokladprodukter och färdigrätter.
Orsaken till att exporten av de förädlade livsmedlen ökat, sägs ofta vara de exportbidrag, som ges till dessa varor. Studien visar att det inte finns ett solklart samband, eftersom värdeökningen för dessa varor fortsatt medan exportbidragen minskat.
Livsmedelsexporten har sedan EU-inträdet ökat till ca 27 miljarder, vilket motsvarar en procentuell ökning på nästan 100 %. Importen har under samma period ökat med 67 %.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062