23948sdkhjf

Larmrapport 1: Barnmatsförpackningar kan vara cancerframkallande

I vissa typer av barnmatsförpackningar har experter hittat det cancerframkallande ämnet semikarbazid.
Nu uppmanar European Food Safety Authority, den europeiska motsvarigheten till Livsmedelsverket, tillverkarna att byta sina förpackningar.
Det cancerframkallande ämnet semikarbazid kan läcka ut i mat, som förpackats i glasburkar med tättförslutande metallock. Semikarbaziden uppstår i burklocket, när burken utsätts för hög värme och hamnar på så vis i maten. Det visar undersökningar som gjorts av European Food Safety Authority, rapporterar BBC .
Även olika fruktjuicer, sylt, majonnäs och ketchup säljs i de här typerna av förpackningar.
Semikarbazid har visat sig orsaka cancer hos djur. European Food Safety Authority betonar dock att det är ytterst små mängder man hittat av ämnet och att föräldrar inte behöver vara oroliga för att deras barn ätit farlig mat.
- Risken att konsumenterna utsatts för något, är väldigt liten, vare sig de är vuxna eller spädbarn , säger Sue Barlow, chef för myndighetens expertgrupp, till BBC.
Den europeiska myndigheten bedömer ändå cancerrisken som tillräckligt stor för att uppmana alla barnmatstillverkare att byta förpackningar så snart som möjligt.
- Experter anser att det vore förståndigt, att minska närvaron av semikarabzid i barnmat så fort som dagens teknik gör det möjligt , skriver European Food Safety Authority i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11