23948sdkhjf

Sopspaningen ger renare återvinningsstationer

Under den senaste tiden har Förpackningsinsamlingen vidtagit kraftåtgärder för att stoppa nedskräpningen vid landets återvinningsstationer. Pensionerade poliser har engagerats som sopspanare i de kommuner, som drabbats värst av s k sopdumpning. En analys av spaningen visar att 37 respektive 33 procent av grovsoporna har försvunnit i områdena i och runt Stockholm och Malmö
- Det är troligt, att införandet av sopspaning har fått allt fler att inse, att de inte kan dumpa sina grovsopor vid återvinningsstationerna , säger Rolf Lundquist, VD på Förpackningsinsamlingen. Samtidigt är det viktigt att påpeka att 99 procent av hushållen sköter detta på ett utmärkt sätt. Det är ett fåtal personer som förstör för alla andra och det är dessa personer vi nu beslutat oss för att identifiera och polisanmäla för att återvinningsstationerna ska bli renare.
Nedskräpning är ett brott, som kan ge böter eller fängelse upp till ett år. Det finns ett flertal dokumenterade fall, när personer dömts för dessa brott. Förpackningsinsamlingens spaningsarbete innebär att återvinningsstationer övervakas manuellt, nedskräpare fotograferas och när förövarens identitet är fastslagen polisanmäls individen.
Sopspaningen har genomförts i 45 kommuner i landet. Hittills har 250 polisanmälningar gjorts. Av dessa har hittills en dom och 21 strafförelägganden lett till böter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11