23948sdkhjf

Säkrare förpackningar kan skydda mot knivvåld

Knivar och andra vassa och skärande verktyg som i en handvändning kan användas som livsfarliga vapen är alltför lättillgängliga i butikerna. Den kritiken förs nu fram efter knivmordet på utrikesminister Anna Lindh.
- Det finns en ohygglig massa varor, som kan bli till farliga vapen. Knivar, saxar, skruvmejslar och yxor är viktiga bruksföremål, som vi har ett stort behov av , säger branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund.
Säkerhetsdebatten inom handeln hade dock kommit igång redan före mordet på Anna Lindh.
- Vi diskuterar säkerhetsfrågorna kontinuerligt, men just att knivar, sylar, skruvmejslar, etc exponeras utan förpackning och lättåtkomliga i butikerna kan vara ett problem. Inte minst för butikspersonalen, eftersom någon snabbt kan rycka till sig ett sådant verktyg och rikta det mot personalen , säger Dick Malmlund.
Nu finns förslag om att knivar och liknande verktyg inte skall kunnas säljas utan skyddande paketering.
- Vi har redan nu varor, som är så hårt inpackade, att man inte kan öppna förpackningen enbart med händerna. Det kan vara en lösning för att öka skyddet. Det går dock aldrig att skydda sig mot folk, som vill komma över knivar, för att i ett senare skede använda dem som ett tillhygge eller vapen , konstaterar Svensk Handels säkerhetschef.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063