23948sdkhjf

Skandinaviska formsprutare ökar volymen

Enligt den brittiska konsultfirman AMI visar de senaste siffrorna, att det inte alls går så tokigt för skandinaviska formsprutare. Åtminstone inte om man ska ta materialförbrukningen som ett tillväxtkriterium. Mellan 2001 och 2002 ökade nämligen, enligt AMI:s beräkningar, plastförbrukningen hos skandinaviska formsprutare med 7,5 procent till 423,000 ton.
Mellan 1997 och 2002 ökade förbrukningen av formsprutade produkter med i genomsnitt 3,5 procent om året i Skandinavien. Enligt samma källas prognoser blir tillväxttakten fram till 2007 lite lugnare – ca 2 procent om året.
Förpackningar svarar för 40 procent av den skandinaviska formsprutningsmarknaden och denna sektor har hela tiden svarat för tillväxt, medan telekom-produkter uppvisat ett kraftigt volymras. Svårigheterna hos Ericsson och Nokia ledde direkt till stora produktionsminskningar hos formsprutande företag som Perlo och Nolato, medan andra tvingades att helt upphöra med produktionen.
Polypropen är det allra vanligaste materialet hos formsprutarna. Hela 88 procent av dem arbetar med PP. Största PP-användare på förpackningssidan är Superfos, men de svenska tillverkarna av fordonskomponenter är också mycket stora PP-användare.
Formsprutning svarar volymmässigt för 20 procent av plastbearbetningen i Skandinavien och ligger tvåa efter extrudering, som är den i särklass största plastförbrukande tillverkningsprocessen i regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062