23948sdkhjf

Stort intresse för tätare plastflaskor

Italienska PET-tillverkaren Mosso & Ghisofi ( M&G ) har tagit fram en barriärhöjande teknik för ölflaskor. Den heter ActiTUF och ska nu användas i ölflaskor av PET på den rumänska och bulgariska marknaden. Tekniken finns redan i begränsad användning i Ryssland och har särskilt stora fördelar, där distributionstekniken är outvecklad.
Materialet består av en blandning av termoplastisk polyester med ”syrgasätande” tillsatser, naftalater och ytterligare en polymer, vars identitet inte avslöjas. Det handlar om en enkel, homogen, 1-lagersteknik, som kan utnyttjas i alla vanliga sprutpressnings och formblåsningsanläggningar. Pristillägget jämfört med standard-PET sägs ligga på ca 2,50 – 5 kr per kilo.
Nästa förpackningstyp, som ska provas, är PET-flaskor och -burkar för färskpressad juice. M&G är inte ensamma om att leta efter barriärhöjande teknik för plastflaskor. Tetra Pak, Schott HiCotec, Sidel, Krones och MicroCoating Technologies arbetar med barriärteknik, som innefattar ett supertunt barriärskikt av kiseloxid, medan Honeywell arbetar med en teknik, som baseras på nanokompositer av polyamid med inblandade syrgasätare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094