23948sdkhjf

Coca-Cola 50 år i Sverige

En av världens mest kända drycker firade i somras svenskt 50 års jubileum. Den 29 juni var det femtio år sedan, som tolv fullastade lastbilar med Coca-Cola för första gången rullade ut från Mineralvattenfabriken Tre Konor AB i Sundbyberg .
Jan Jansson, som var en av företagets första säljare i Sverige, minns premiärdagen: - Vi var alla iklädda stiliga mörkgröna uniformer med matchande sexkantig skärmmössor, när vi körde ut de första backarna till förväntansfulla konsumenter. Veckan i juni 1953 var kanske sommarens varmaste och jag minns att det var stor åtgång på den nya drycken, som då kostade 34 öre per flaska.
Under åren har Coca-Cola tillverkats på licens av olika svenska bryggerier. Sedan fem år tillbaka tillverkas läskedrycken i Haninge i en av Europas modernaste dryckesanläggningar.
- Det är nog inte så många som vet, att all Coca-Cola, som vi säljer i Sverige, produceras i vår fabrik i Haninge. Av råvarorna är ca 99 procent svenska och mindre än en procent importeras , säger Richard Sjöberg, informationschef på Coca-Cola Drycker Sverige AB .
Det är nog också få som vet, att det var en svensk, som låg bakom Coca-Colas speciella konturflaska. Glasblåsaren Alexander Samuelson från Surte , som emigrerade till Amerika på 1880-talet, deltog 1913 i en designtävling, som utlysts av The Coca-Cola Company . Samuelson inspirerades av kakaofruktens former och vann tävlingen med den i dag världsberömda flaskan.

Bilden ovan: Den 29 juni 1953 lastades de första lastbilarna med Coca-Cola till svenska konsumenter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062