23948sdkhjf

Starkt ökande intresse för bioplast

Intresset för biologiskt nedbrytbara plaster i Europa har visat sig vara mycket större än vad plastindustrin hittills trott. Ironiskt nog är det ökande råvarupriser för konventionella plaster, som gör att bioplasterna blivit alltmer intressanta, eftersom priserna på bioråvaror som majs och potatis rasar i snabb takt.
Än så länge gör höga produktionskostnader, att de biologiskt nedbrytbara materialen totalt sett blir dyra, men framför allt konsumentvaruproducenterna ser klara marknadsfördelar med bioplaster. Redan finns ett ganska stort antal produkter tillverkade av bioplast på marknaderna i Europa. Längst fram ligger Storbritannien, Italien och Schweiz , där bioplastprodukter finns på butikshyllorna.
Den här utvecklingen gör att tillverkarna av bioplast nu på allvar vaknat och framför allt börjat investera i produktionskapacitet. Så har t ex italienska Novamont ökad sin produktionskapacitet för bioplasten Mater-Bi till 20.000 ton per år. Och bolaget har redan nu planer på att fördubbla den kapaciteten till 2004/2005 för att möta den snabbt växande efterfrågan.
Brittiska Autobar, som tillverkar en styv PLA-baserad bioplast, förutspår en tolvfaldig ökning av produktionen fram till 2006. Dock från en blygsam nivå på dagens 500 ton per år.
Inom två år ska också Procter & Gamble ge sig in i leken med den egna bioplasten Nodax. Bolaget har aviserat, att kommersiell produktion då ska vara igång. Nodax, som är helt biologiskt nedbrytbar, ska i första hand användas i medicinska applikationer och i hygienprodukter.
Även utanför Europas gränser händer det saker på bioplastområdet. Cargill Dow slöt nyligen ett avtal med Wei Mon Industry i Taiwan om marknadsföring av förpackningsmaterial tillverkat av Cargill Dows PLA-baserade NatureWorks. Marknaden i Taiwan bedöms vara mycket stor, då landet brottas med stora plastavfallsproblem, som myndigheterna nu försöker lösa med hårda nypor. Bland annat genom förbud mot engångsprodukter av plast framställd av fossil råvara. I det läget är bioplast ett tilltalande alternativ. I Taiwan kommer NatureWorks att marknadsföras under namnet Nature Green.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063