23948sdkhjf

Fruktad skalbagge hittad i träförpackningar

Larver från den vackra, men farliga, skalbaggen asiatisk långhorning har för första gången hittats i Sverige.
Upptäckten gjordes av Jordbruksverkets växtinspektion vid stickprovskontroller i Helsingborgs hamn. Fynden har gjorts i transportförpackningar av trä, innehållande kinesisk sten, som skall användas till anläggningsarbeten. I träemballaget fanns gnaghål och larver kvar. Förpackningarna har destruerats på importörens bekostnad.
Asiatisk långhorning, som på latin heter Anoplophora glabripennis , kan förstöra många vanliga stadsträd, bland annat lönn, poppel, körsbär och äpple. Långhornslarverna äter sig in i veden på trädet.
Hotet från skalbaggen anses vara så allvarligt, att det omfattas av den europeiska växtskyddslagstiftningen. Enligt lagen skall allt förpackningsträ, som sänds från Kina, vara fritt från bark och inte ha några insektshål, som är större än 3 mm i diameter eller vara ugnstorkat, så att fuktighetshalten är mindre än 20%. Kontroller av efterlevnaden sker dock endast tillfälligtvis genom stickprover.
1996 upptäcktes långhorningen i staten New York i USA , där den vållade stor skada på park- och stadsträd. Fyndet följdes av en stor utrotningskampanj. I Kina har långhorningen orsakat omfattande skador på popplar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079