23948sdkhjf

Taiwan förbjuder plastpåsar - och nu också plastbestick

En ny lag i Taiwan förbjuder från och med 1 januari plastbestick och plastpåsar i restauranger och butiker. Detta drastiska förbud ska utgöra stommen i ett försök att reducera plast i avfallet med 30 procent.
Plastindustrin i landet är ursinnig och talar om att det skulle betyda 50-procentiga produktionsminskningar och uppsägning av upp till 50.000 anställda. Lagen är en trestegsraket och steg ett, som infördes i juli 2002, innebar att plastkassarna förbjöds i statliga och kommunala försäljningsställen. I oktober kompletterades lagen med förbud mot engångsbestick och från januari gäller den alltså fullt ut.
Det drastiska tilltaget har en tung bakgrund. Taiwaneserna lär inte vara särskilt intresserade av återvinningsfrågor och nedskräpningen i landet sägs vara alvarlig. Ca 20 procent av avfallet i landet består av plast. Det mesta bränns i gigantiska avfallsförbränningsugnar, som håller undan efter de 23 miljonerna invånare som lever tätt packade på ön.
Taiwan producerar drygt 20 miljarder plastpåsar/kassar om året för eget behov och varje invånare använder minst 2,5 kasse om dagen. Varje dag äter drygt 16 miljoner människor minst ett mål utanför hemmet - ur en engångsförpackning.
Ca 75.000 företag påverkas av lagen, som försetts med straffskalor på mellan 1,700 och 8,500 dollar. Enligt den nationella plastindustriorganisationen hotar lagen drygt 2000 inhemska plastbearbetares existens. Regeringen har insett detta och medger lån och annat stöd för omställning till annan verksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078