23948sdkhjf

Siljans Plastfabrik först med BRC/IOP-standard?

Siljans Plastfabrik sägs vara det första svenska företag som certifierats enligt en helt ny standard för tillverkning av livsmedelförpackningar.
Företaget, som producerar plastpåsar och engångsmaterial till den svenska dagligvaruhandeln, har certifierats av EFSIS , enligt den nya tekniska BRC/IOP-standarden.
Den nya standarden infördes oktober 2001 och har redan fått stort genomslag i Europa. Idag är cirka 30 företag i Europa certifierade enligt den nya standarden, bland annat tre av Tetra Pak s anläggningar i Europa. Men i Sverige har inget företag hittills blivit certifierat. Siljans Plastfabrik blir först.
Många stora europeiska detaljistkedjor som Marks & Spencer, Safeway och Tesco kräver redan idag att de leverantörer de handlar med, ska vara certifierade enligt den nya BRC/IOP.
Det finns en ökad trend, som innebär att den skandinaviska dagligvaruhandeln satsar allt mer på egna märkesvaror. Detta ställer större krav på förpackningarna för livsmedel, som till exempel plast- och fryspåsar, hushållsfolier mm. Leverantörerna måste kunna garantera hög kvalitet, säkerhet och hygien i produktionen, annars kan livsmedlet förorenas, när det förpackas.
För att bli certifierad enligt den nya standarden, ska företaget uppfylla sex olika kriterier, baserade på kvalitet, säkerhet och hygien.
- Vi har anpassat vår produktion och våra rutiner för att uppfylla de nya, hårdare kraven som standarden kräver. Detta har lett till att vi nu har Skandinaviens modernaste anläggning med den senaste tekniken inom produktionen , säger Pierre Månesköld, som är marknadschef för Siljans Plastfabrik. Jag räknar med att företaget kommer att ta nya marknadsandelar och fortsätta sin starka utveckling. Det kommer också att innebära att ytterligare personal behöver anställs, tack vare certifikatet.
För att kunna möta de allt högre krav, som aktörerna inom dagligvaruhandeln ställer, har Siljans Plastfabrik flyttat hem produktionen från utlandet.
- Jag tror att många företag kommer tvingas flytta hem sin produktion från Asien för att klara kraven. Det kommer på sikt att gynna svenska och europeiska producenter , avslutar Pierre Månesköld.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062