23948sdkhjf

Kina vill bli förpackningsjätte

Folkrepubliken Kina arbetar nu med detaljerna i en långtidsplan, som innebär ytterst starka satsningar på förpackningstillverkning och utvecklad distributionsteknik.
Målet sägs vara att göra Kina till en av världens ledande producenter av förpackningsteknik, både teknologiskt och volymmässigt. Detta avslöjades av Che Xiangfu, som är generalsekreterare i China Packaging Technology Association, när han för en tid sedan invigde en maskinmässa i staden Xi'an.
Enligt Che, hoppas Kina uppnå målet inom 20 – 30 år. Men redan nu utvecklas förpackningsindustrin i Kina med rekordfart. Förpackningstillverkningen sysselsätter 3 miljoner människor i landet (!) och förpackningsproduktionens bidrag till den årliga ökningen av Kinas BNP tillhör den högsta någon enskild sektor kan prestera.
De bromsande faktorerna har hittills varit produktionsstrukturens småskalighet, användningen av gammal teknik, kapitalbrist och låg produktivitet.
Hittills har Kina tvingats förlita sig på import av både avancerad teknik och högproduktiva maskiner, liksom av mera avancerade förpackningsmaterial. Che nämnde också att förpackningsforskningen inom landet varit splittrad och haft låg kvalitet. Nu ska det emellertid storsatsas. Via direkt instyrning från skattemedel ska Kina utveckla utbildningen inom förpackningsområdet och på så vis få fram inhemsk kunskap, som kan leda uppbyggnaden av en hypermodern förpackningsindustri. Det arbetet kommer att stöttas av ett öronmärkt kapitalflöde, eftersom det är högprioriterat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063