23948sdkhjf

Svenskt/norskt samarbete om formverktyg

Ett tjugotal svenska och norska formverktygstillverkare har inlett samarbete. Tillsammans förfogar den nya grupperingen över ca 200 verktygsmakare och är därmed en av de större i norra Europa. Produktionen är mestadels formverktyg för plastformning, men också verktyg för metallgjutning och plåtformning. Grupperingen ryms inom klustret Teamnord, som också innehåller konventionella mekanikföretag, liksom plast-, elektronik- och tjänsteföretag.
Avsikten med verktygssamarbetet är att erbjuda ett lokalt, skandinaviskt alternativ till östeuropeisk eller asiatisk produktion, när många verktyg ska framställas på kort tid. Fördelarna är, enligt Teamnord, enklare projektkontroll, mindre res- och transportkostnader samt mindre risker för tidsförödande missförstånd.
De cirka 20 företagen i grupperingen har olika specialiseringar och avsikten är att varje företag ska kunna förstärka sina inriktningar. Projekten kan delas upp så att specialisterna utnyttjas. Denna form av industrialiserad verktygstillverkning innebär ett nytt grepp från nordisk horisont.
I Sverige har andelen importerade verktyg för plastformning stigit genom åren och överstiger nu 80 procent av marknaden. Andra länder har hittills varit duktigare på att skapa verktygskluster där många företag samverkar.
Verktygskostnaden är en väsentlig del av både utvecklings- och produktionskostnaden för de flesta företag, som tillverkar plastförpackningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063