23948sdkhjf

Papperspriserna och dollarkursen försvagade M-reals lönsamhet

Finska M-real-koncernens rörelseresultat för 2002 sjönk till 324,3 miljoner euro jämfört med 389,2 miljoner euro året innan.
Lönsamheten försämrades inom affärsområdena Consumer packaging och Publishing , medan Home & Office, Commercial printing och Metsä Tissues uppnådde en förbättrad lönsamhet.
Den för hela koncernen försämrade lönsamheten beror främst på sjunkande papperspriser och på den försämrade dollarkursen. Resultatet försämrades också på grund av de stopp och igångkörningskostnader, som investeringarna i kartongbruken i Äänekoski och Kyro ledde till.
Koncernens totala omsättning uppgick till 6.564,2 miljoner euro (6.923,3).
- Under hela 2002 rådde en växlande negativ stämning i världsekonomin, vilket på många sätt märktes även i pappers- och kartongindustrin. Efterfrågan på tryckpapper av hög kvalitet för användning inom informationsverksamhet och reklam var fortsatt svag under 2002. Därför fortsatte produktionsbegränsningarna. Efterfrågan på falskartong för konsumentförpackningar liksom på övriga kartongkvaliteter var fortsatt god , säger M-reals verkställande direktör Jouko M. Jaakkola i en kommentar till bokslutet.
De ekonomiska utsikterna för år 2003 är ännu osäkra i de centrala ekonomiska regionerna, fast det finns vissa enstaka tecken på en positivare utveckling i USA.
- Utsikterna för pappersindustrin är fortsättningsvis mycket osäkra. Det är svårt att beräkna, när konjunkturerna börjar förbättras, men jag tror att efterfrågan på papper redan har nått botten , menar Jouko M. Jaakkola.
Efterfrågan på falskartong var god under hela 2002 och kapaciteten utnyttjades nästan helt med undantag av den moderniserade kartongmaskinen i Äänekoski, som startades upp under året. Leveranserna av liner ökade, medan leveranserna av fluting minskade jämfört med året innan.
M-reals kartongleveranser under 2002 uppgick till 1.129.000 ton (1.128.000 ton). Fabrikernas produktion begränsades med 41.000 ton för att motsvara efterfrågan (122.000). Kapaciteten utnyttjades till 92 procent (88).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105