23948sdkhjf

Svensk teknik i ultratunna polymerminnen

Linköpingsbaserade Thin Film Electronics anses ligga i framkant när det gäller produktion av s.k. polymerminnen. Företaget samägs av norska Opticom och Intel, som licensierat tekniken.
Intel och Thin Film samarbetar nu om att anpassa processen för volymproduktion och att konstruera en kommersiell produkt för marknadsintroduktion någon gång mellan år 2003 och 2005.
Minnen av plast är snabba och effektsnåla och de behåller informationen, när strömmen slås av. Men plastteknikens riktigt stora fördel är det låga priset per minnesbit. Därför kan de bli basen i de spårbarhetsprojekt, som just nu utvecklas inom distributionsindustrin och som sannolikt kommer att utnyttja ”smarta” etiketter och liknande.
Tillverkningsprocessen är förhållandevis enkel och lämpar sig väl för integration med CMOS-teknik. Dessutom kan många minneslager staplas ovanpå varandra vilket gör att mycket stora datamängder kan lagras på en liten yta. Enligt Thinfilm kan motsvarande 400.000 cd-skivor rymmas på ett kreditkorts yta.
Thin Films minne består av tunna ledande polymerlager, som appliceras på en yta med så kallad "spin coating". Ovanför och under varje lager finns ett elektrodgaller, i vinkel mot varandra. Varje korsning mellan elektroderna motsvarar en bit. Elektroderna kan printas direkt på polymerskiktet. Minnet kan alltså utökas lager på lager.
Thinfilm har tagit fram en hybridkrets som staplar upp till 15 lager polymerminne på vanlig CMOS-kisel.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Grillkorv i mindre förpackning
Wrap för mat- och multipaket
Okänd 3D-konstnär ligger bakom förpackningen
Interpack – kvinnor får egen dag
Vill ha skatt på engångsartiklar! Hallå där, Clara Lidberg!
Kronfågel lanserar ny filéförpackning
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.141