23948sdkhjf

Stora Enso tror på bättring

Skogsindustrijätten Stora Enso klarade sig bättre än väntat under tredje kvartalet i år. Dessutom spår bolaget något bättre efterfrågan på vissa papperstyper.
Stora Enso redovisar en vinst före skatt och exklusive engångsposter på 592 miljoner euro för årets nio första månader. Det är visserligen betydligt sämre än vinsten på 965 miljoner motsvarande period i fjol, men ändå bättre än vad analytikerna räknat med.
Stora Ensos siffror fick aktien att snabbt stiga med fem procent, när rapporten offentliggjordes i går, tisdag. Orsaken till uppgången var förutom resultatet, den svagt positiva syn på framtiden bolaget förmedlar. Företagsledningen talar om en långsam uppgång, även om marknadsutsikterna är osäkra.
Framför allt märks något bättre efterfrågan på bestruket journalpapper. Uppgången är tydligast i USA men märks även i Europa, skriver bolaget i rapporten.
I Nordamerika märker man också en stabilisering på marknaden för bestruket finpapper med högre priser som följd, medan de europeiska priserna pressas av överproduktion.
Överkapacitet råder också på LWC-papper, vilket slår mot priserna både i USA och Europa.
Samtidigt har efterfrågan på kontorspapper och förpackningskartong visat tecken på försvagning, även om det är för tidigt att säga om det är en tillfällig effekt, anser Stora Enso.
Den fortsatt svaga efterfrågan gjorde att bolaget minskade sin produktion med 271.000 ton under tredje kvartalet, vilket ändå var mindre än kvartalet innan, då produktionsbegränsningen uppgick till 326.000 ton. Sammanlagt ökade bolaget leveranserna av papper och kartong med 45.000 ton till 3.296 000 ton.
I väntan på en bättre efterfrågan har bolaget under kvartalet inlett ett resultatförbättringsprogram i Nordamerika. Programmet innebär kostnader för både nyinvesteringar och nedläggningar som, tillsammans med en engångsnedskrivning, uppgår till 1,3 miljarder euro.
Inklusive dessa engångsposter gör Stora Enso därmed en förlust på 586,0 miljoner euro under niomånadersperioden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064