23948sdkhjf

Dålig riskberedskap hos EU:s företag

40 procent av de medelstora företagen i Europa är inte uppmärksamma på väsentliga risker, som kan påverka den finansiella ställningen.
En ny undersökning av Marsh, världens största försäkringsmäklare och riskkonsult, indikerar att hälften av de tillfrågade företagen saknar en formell policy för hur risker, som allvarligt kan påverka bolagets finansiella ställning, skall hanteras. Nära en tredjedel av bolagen uppger, att de saknar rutiner för kontinuerliga riskbedömningar.
Den aktuella undersökningen är genomförd bland 600 medelstora företag i sex länder - Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och England - avseende inställning till risk, hur de hanterar risker och vilka strategier man har för att minimera riskerna.
Enligt undersökningen uppger 40% av de tillfrågade bolagen, att de inte har fastställt någon allmän policy för riskhantering. Samtidigt anser 76% av bolagen, att de inser vikten av att riskbedömningar genomförs och att riskhantering är en nyckelfråga för ledningen.
Enligt Jan Hallberg, marknadschef på Marsh AB i Sverige, torde undersökningsresultaten gälla även för svenska bolag.
- En viss skillnad föreligger säkert, men vi tror att de stora dragen även är gällande för Sverige, säger han. Vi kommer under första kvartalet nästa år att genomföra en stor liknande undersökning i Sverige, för att få en definitiv bild av läget.
Sammantaget med utvecklingen inom försäkringsindustrin, med kraftigt höjda försäkringspremier och ett mera selekterat riskurval från försäkringsbolagens sida, spelar risk och försäkringsfrågor en centralare roll i företagen.
- Komplexiteten i försäkring och riskhanteringsfrågor har ökat och ställer ökade krav på finans- eller ekonomichefen, att få ihop rollen både som ansvarig för försäkringsfrågor eller snarare för riskhanteringsfrågor med de övriga roller, som befattningen innebär, säger Michael Thurow, VD på Marsh AB.
- En rad olika händelser sammanfaller i tiden och bidrar till att försäkringsbolagen ställer betydligt tuffare krav idag än för några år sedan. Katastrofen i World Trade Center, naturkatastrofer i Asien och Europa, låg finansiell avkastning på världens börser och färre lokala försäkringsgivare i Sverige. Det är händelser, som medverkar till att försäkringspremierna för många bolag har stigit avsevärt. Vissa risker, som tidigare var försäkringsbara, är det inte längre. Sammantaget skapar detta givetvis en besvärlig situation för många företag, avslutar Michael Thurow.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094