23948sdkhjf

Protester mot beslut i EU om skärpta återvinningskrav

Industrin rasar mot det nya direktiv som EU-parlamentet enades om i början av september och som höjer återvinningsgraden av förpackningsmaterial.
Det är EU:s förpackningsdirektiv från 1994, som nu skall ändras och där parlamentet vill att minst 65 procent av alla förpackningar (räknat på sammanlagda vikten) ska återvinnas. Man vill också att flera material och produkter skall räknas som förpackningar.
Industrin protesterar både mot det höjda återvinningskravet och att exempelvis CD-fodral, bläckpatroner och tepåsar skall räknas som förpackningar…
Med det här beslutet vill EU-parlamentet, som tillsammans med ministerrådet beslutar på detta område, gå längre än vad EU-kommissionen föreslår. Parlamentet föreslår dock en längre implementeringsperiod än kommissionen – industrin bör få tid på sig till siste december 2008 att uppfylla de nya kraven, anser parlamentet, medan kommissionen föreslagit 30 juni 2006 som sista datum.
Både EU-parlamentet och EU-kommissionen är dock överens om att den totala mängden förpackningsavfall skall minska med 10 procent jämfört med 1998 års nivå och att inga nya förpackningsmaterial får släppas ut på marknaden efter 1 januari 2004, om inte tillverkarna gjort allt för att minska materialens eventuella skadliga miljöeffekter.
EU:s miljöministrar skall nu ta ställning till parlamentets förslag, innan parlamentet yttrar sig en andra gång. Är man eniga då, blir det beslut direkt, annars går ärendet till medling.
Tilläggas kan, att samtidigt som EU-parlamentet tycker att använda tepåsar skall räknas som förpackningsavfall och inte hushållsavfall, har man beslutat att presentpapper inte längre skall betraktas som förpackningsmaterial…
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125