23948sdkhjf

UPM Kymmene köper MACtac och säljer Walki Films

Finska UPM-Kymmene köper MACtac, ett företag som tillverkar självhäftande etiketter och som fram till nu varit ett bolag inom amerikanska Bemis Company Inc .
Köpesumman är 420 miljoner dollar. Samtidigt säljer man i ett annat avtal, sin plastfilmstillverkare Walki Films, till Bemis Company för 70 miljoner dollar. Det här köpet kommer att stärka UPM:s dotterbolag Raflatac . Bägge affärerna skall vara genomförda vid slutet av året.
År 2001 omsatte MACtac ungefär 500 miljoner dollar i fem produktionsanläggningar i USA , en i Belgien och ett joint venture i Mexico .
Raflatac producerar basmaterialen till självhäftande material i nio länder runt om i världen och omsatte år 2001 cirka 600 miljoner dollar.
Affären stärker Raflatacs position på den amerikanska marknaden väsentligt och tillför know-how i nya specialmaterial. Palletten kommer nu även att omfatta grafiska produkter och tekniska, tvåsidiga tejper. Grafiska etiketter används t ex för att dekorera byggnader och bilar och de tekniska produkterna används av elektronik- och bilindustrin. I samtliga fall handlar det om högvärdiga produkter med stark tillväxt.
UPM-Kymmene Converting Industry består nu av Raflatac, Loparex (silikonbaserade releasematerial) och Walki Wisa (omslag och kompositmaterial). Alla tre företagen har ledande positioner på marknaden.
Enligt ordföranden i UPM-Kymmene, Juha Niemelä , är Walki Films en utsökt fabrik, men dess verksamhet ligger för långt från kärnverksamheten i koncernen. Walki Films är en av Europas ledande tillverkare av plastfilm för vakuum och modifierad atmosfär och man hade en omsättning på 123 miljoner Euro förra året med 500 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078