23948sdkhjf

Duales System minskar kostnaderna

Duales System har lyckats minska kostnaderna för Gröna Punkten systemet jämfört med 2001. Det har inneburit att kunderna fått minskade kostnader med 130 miljoner Euro enligt Duales System Deutschland.
Pengar har sparats genom att man kunnat minska insamlings- och hanteringskostnaderna. Under perioden 1995 till 2001 har kostnaderna kunnat skäras ner med cirka en femtedel. Man har helt enkelt blivit mer effektiva på att samla in och ta hand om det återvunna materialet.
Duales drog under år 2001 in avgifter på 1,8 miljarder Euro och gjorde, precis som man ska, ett nollresultat. I detta balanserade resultat finns dock en stor materialförändring. Andelen glas har minskat, medan andelen plast ökat med mer än 10 procent, främst beroende på att PET allt oftare ersätter glas.
Duales är även kritiska till diskussionerna kring införandet av ett pantsystem på dryckesförpackningar i Tyskland. Man säger att handeln kommer att behöva investera 1.5 miljarder Euro i returmaskiner och att ytterligare kostnader på 750 miljoner Euro per år kommer att uppkomma. Det innebär, säger man, att förpackningar, som tas ut ur Duales System, kommer att bli två och en halv gång dyrare att samla in, sortera och återvinna än de som ligger kvar.
Ett pantsystem skulle kanske kunna uppvisa marginella ekologiska fördelar, säger man också, men samtidigt riskerar man att minska de positiva, mätbara effekterna på växthusgaser och energi, som finns i Duales System.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062